σελίδες

11.12.11

Μονόλογος 123 - Γλάρο vs Μάικ φασολάκι

Δεν ήξερα με ποιον τα είχα βάλει και δεν ήξερα αν είχα και δίκιο. Ήταν μία από τις περιπτώσεις που απλά μου την έδίνε να μην ξέρω ποια από τις δύο λέξεις να διαλέξω. Η κλητική του γλάρου (ο γλάρος) είναι γλάρε? ή γλάρο? To έψαξα καλά ιντερνετικά και στις περισσότερες περιπτώσεις (99,9%) το σωστό είναι το "γλάρε". Δεν είδα να είναι κάποια γραμματική εξαίρεση πουθενά. Παλιότερα είχε χρησιμοποιηθει το "γλάρο" (μιλάμε για κλητική πτώση πάντα) για λόγους ποίησης, καταλήξεων...καταλαβαίνετε για τεχνικούς λόγους. Τα βιβλία και το ίντερνετ λένε αυτό όμως:
ΦΙΛΕ....... ΕΙΝΑΙ ΓΛΑΡΕ! (Βικιλεξικό). Και το ίδιο λένε και οι (γλυκά ματάκια) δάσκαλοι στο σχολείο.
Η κρίση με έπιασε την άνοιξη που μας πέρασε, όταν πρωτοάκουσα τη διαφήμιση και κόντεψα να μπω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό (ναι θα έβραζα αμπελοφάσουλα- όχι οτι σας νοιάζει) και συνεχίζεται και αυτό το χειμώνα. Μια διαφήμιση καλοκαιρινή και η χριστουγεννιάτικη συνέχειά της στην οποία αναφέρεται η κλητική του γλάρου ως ΓΛΑΡΟ. Δεν είμαι εθνικίστρια, αλλά μου κάνει εντύπωση που ένα μικρό παιδί μαθαίνει λάθος τα ελληνικά έτσι, γιατί μια διαφήμιση βγαίνει τόσο συχνά με ένα τόσο βαρβάτο λάθος. Και στην αρχή έλεγα νταξ, κάνανε λάθος δε σώζεται τώρα...next time. Αλλά next time καναν το ίδιο λάθος. ΓΙΑΤΙ? Γιατί δε τους το είπε κανείς?
Τώρα ναι, φυσικά και τα υπόλοιπα ελληνικά που ακούγονται στη τηλεόραση τι να μας διδάξουν. ΦΥΣΙΚΑ...αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Φίλε φάε τη γλαρόσουπά σου τώρα!

8.12.11

Μονόλογος 122 - έρευνα εχμ...τηλεφωνική

Φίλε που προωθείς φίλτρα, κατεψυγμένες γαρίδες, πλαστικές πάνες, αντικολλητικούς κουβάδες και ότι άλλη πίπα σου φορτώσουν αυτές οι "κερδοφόρες" εταιρίες να προωθήσεις, διάλεξα να σε θάψω σήμερα έχοντας για αρχή το "δίκαιο της ώρας" με το μέρος μου. ΔΕΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ/ΧΕΖΕΙ/ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ/ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ.
ΕΠΙΣΗΣ, καταλαβαίνω ότι κι εσύ βρίσκεσαι σε κρίση και έχεις ανάγκη τα θετικά αποτελέσματα στη δουλειά σου, το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να δέχεσαι το όχι σαν όχι. Δε θέλω αυτό το καινούριο προϊόν που μου προσφέρεις, βολεύομαι καλύτερα με το παλιό. Ναι αρκεί να στο πω εγώ εκ μέρους όλης της φαμίλιας ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΦΑΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ...Ακούς μια φωνή πιο ανάλαφρη και λίγο παιδική στο τηλέφωνο και αμέσως βγάζεις το συμπέρασμα του ανηλίκου. Τα ανήλικα μίστερ δε μιλάνε με τόση ειρωνεία (πιστεύω).
Βρε βλαμένε μου άνθρωπε , τα χω κλείσει τα 18...πάνε χρόνια τώρα, δεν θα σου δώσω τη "μαμά ή τον μπαμπά", και να μη σε νοιάζει πού είναι. ΟΧΙ δε σου λέω πότε θα γυρίσουν, πρόβλημά τους στην τελική αναφορά θα μου δώσουν? Δεν θα τους πω ότι πήρε άλλος ένας παπάρας τηλέφωνο για να αλλάξουν τη τηλεφωνική συνδεσή τους με μια καινοτόμα υπερδιαστιμική... στ'αρχίδια τους. ΕΛΕΟΣ. Αν κάνεις έρευνα μπορώ να σε εξυπηρετήσω κι εγώ...ειδικά αν κάνεις έρευνα για το χλώριο στο νερό! Ασόψεται δηλαδή, σου χω έτοιμες και τις πειραματικές αναλύσεις που έκανα στο Πολυτεχνείο στο αντίστοιχο εργαστήριο. ΑΝΙΔΕΕ ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΝ ΤΙ ΡΩΤΑΣ. Πέρα βρέχει μαγκάκο....λες κι ο πατέρας μου λόγω ηλικίας μπορεί να σου πει ότι γεύεται περισσότερο το χλώριο στο νερό του απ'ότι εγώ, στο ίδιο τραπέζι πάντα.
Θα 'θελα να ξερα ποιος σου δωσε το τηλέφωνο και με τι γαμημένο δικαίωμα καλείς κάθε τρεις και λίγο, ΑΝΩΜΑΛΕ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕ ΣΠΑΣΑΡΧΙΔΗ....

Αυτά!

4.12.11

Μονόλογος 121 - ΕΡΧΟΝΤΑΙ γαμώ...τι!

Εισαγωγή: Το παρακάτω κείμενο διαβάζεται καλύτερα μετά μουσικής. Προτείνεται το χριστουγεννιάτικο τραγούδι της Coca-Cola...λαλαλαλα λαλαλα.Έλα, μη βαριέσαι, βάλ’το να παίζει…

Φίλε,

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Ναι...παρά την υπέρμετρη γκρίνια και την μιζέρια σου, οι γιορτές πλησιάζουν ασφυκτικά! Και το νιώθω ότι ετοιμάζεσαι να ρίξεις τη χολή σου για το Last Christmas που θα ακούσεις (θέλεις δε θέλεις) 30-40 φορές σε διάστημα 9 ημερών, για το ότι πιθανόν να ψωνίζεις, αντί για πλούσια δώρα, 37 γραμμάρια φέτα που θα τα πληρώσεις 230.000.000.000.000 δραχμές(/ευρώ), και για το ότι θα πρέπει να δεις όλους τους συγγενείς σου που έχεις να τους δεις από το Πάσχα (και ψιλόβαριέσαι την ώρα και τη στιγμή), αλλά άσε μας στην τρέλα μας! Σε κάθε περίπτωση, στα δύσκολα ή στα εύκολα, κάποιοι θέλουν να χαρούν. Μη μας γαμάς την ψυχολογία.Είναι καιρός να δεις με άλλο μάτι τη χαρά της γέννησης του Χριστού και να απολ..............ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ!

(αλλαγή τραγουδιού: Carol of the bells)
Ω ΘΕΟΙ! Πάλι Χριστούγεννα?!?!?Μια καλοστημένη διαδικασία ανταλλαγής της παιδικής γκρίνιας με την αγανάκτηση των γονέων. Γκρίνια που σταματά με τη συμπλήρωση της λίστας δώρων από κάποια i-δία ή το MW3.

Έρχονται, έρχονται, Ε-Ρ-Χ-Ο-Ν-Τ-Α-Ι! (χτυπάει το κεφάλι στο πληκτρολόγιο)

Άρχισε και φέτος η λαίλαπα των φώτων και της διαμάχης: αν είναι ελληνικότερο να στολίζουμε έλατα ή καράβια. Ο διάχυτος υπερστολισμός και η καταστροφή κάθε ίχνους καλαισθησίας με το γέμισμα μπαλκονιών με μουσικά φωτάκια και τεράστιους αγιοβασίληδες (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΜΕ)! Δε μας φτάνει ο γενικότερος χαμός, πρέπει να υποστούμε και τη μονοφωνική κακοποίηση χιλιοπαιγμένων μελωδιών.

Και Χριστούγεννα=κάλαντα βέβαια... Εκεί ζεις το θρίλερ! Μέσος όρος ηλικίας "παιδιών" που λένε κάλαντα σε πόλεις: 25! Κάτι μαντράχαλοι, με φωνή πιο βαριά και από αυτές διαφημίσεων ποτών, έρχονται στην πόρτα σου, σε κοιτάνε και σου λένε: "Να τα πούμε;" MOTHER OF GOD! - Πάρε τα λεφτά και φύγε!

Αν και τις φετινές γιορτές τις αναμένουμε εν μέσω κοινωνικής κρίσης και ανησυχίας, τα καταστήματα δεν πτοήθηκαν. Φέτος είδα και μηχανικές αρκούδες στις βιτρίνες να προσκαλούν τα λεφτά των περαστικών για να τα φάνε...λεφτά υπάρχουν για να τα φάνε.....

Γι’ αυτούς τους λόγους (είτε τους κατάλαβες, είτε όχι) ΣΚΑΣΕ και πρόσεχε με το μελομακάρονο, γιατί λερώνει και το χαλί!

Υ.Γ. Αυτά τα Χριστούγεννα του 2011, κοίτα να είσαι τύφλα πάλι και να μη τα πάρεις χαμπάρι...

credits to geokar (που ΔΕΝ έχει σβήσει το προφίλ του :P)

Κι εγώ (MaHaHoU) αφιερώνω αυτό